ΟΙ ΑΓΡΌΤΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΊΗΣΑΝ ΤΑ ΣΟΎΠΕΡ ΜΆΡΚΕΤ ΌΤΙ ΘΑ ΥΠΆΡΞΕΙ ΈΛΛΕΙΨΗ ΑΥΓΏΝ ΤΟΝ ΜΆΙΟ

Οι αγρότες προειδοποίησαν τα σούπερ μάρκετ ότι θα υπάρξει έλλειψη αυγών τον Μάιο και λένε ότι οι μεγάλες αλυσίδες “κρύβονται πίσω” ισχυρίζονται ότι φταίει η γρίπη των πτηνών, καθώς το αφεντικό της Lidl επιβεβαιώνει το σιτηρέσιο τριών κουτιών ανά πελάτη
Βρετανοί αγρότες αυγών καταδίκασαν τα σούπερ μάρκετ επειδή δεν πληρώνουν δίκαιη τιμή
Οι αγρότες προειδοποίησαν τον Μάιο ότι θα υπάρξουν ελλείψεις εάν τα καταστήματα δεν πληρώσουν περισσότερα
Ορισμένα σούπερ μάρκετ διανέμουν τώρα και εισάγουν αυγά εν μέσω ελλείψεων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Οι αλυσίδες καταστημάτων ισχυρίζονται ότι ένα τεράστιο ξέσπασμα γρίπης των πτηνών φταίει για τα ζητήματα εφοδιασμού
Βρετανοί αγρότες έχουν χτυπήσει σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ λόγω της έλλειψης αυγών της χώρας, υποστηρίζοντας ότι προειδοποίησαν τον Μάιο ότι θα υπήρχαν κενά ράφια αυτό το χειμώνα εάν δεν πληρώνονταν περισσότερα aγια τα προϊόντα τους εν μέσω αυξανόμενου κόστους.

Οι αγρότες ζήτησαν από τα σούπερ μάρκετ τον Μάιο 40p περισσότερα ανά δωδεκάδα αυγών, αλλά μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί μόνο περισσότερο – συχνά καθιστώντας μη βιώσιμο για αυτούς να διατηρούν κοτόπουλα.

Τα σούπερ μάρκετ κατηγόρησαν το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών για την έλλειψη, καθώς η Lidl διανέμει αυγά σε μόλις τρία κουτιά ανά πελάτη και τα καταστήματα εισάγουν αυγά από την Ιταλία για να καλύψουν το κενό.

Αν και ένα από τα μεγαλύτερα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί ποτέ στην Ευρώπη έχει αναγκάσει τους αγρότες να θανατώσουν εκατομμύρια κοτόπουλα και να κρατήσουν ακόμη περισσότερα μέσα, οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι ελλείψεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν τα σούπερ μάρκετ είχαν ικανοποιήσει τις απαιτήσεις τους.

Τον Μάιο, η Βρετανική Ένωση Παραγωγών αυγών ελεύθερης βοσκής (BFREPA) πραγματοποίησε σύνοδο κορυφής όπου κάλεσε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου να συναντηθούν μαζί τους για να συζητήσουν υψηλότερες πληρωμές για αυγά εν μέσω του αυξανόμενου κόστους καυσίμων και ζωοτροφών κοτόπουλου.

Ωστόσο, η εκδήλωση παραβιάστηκε από τις αλυσίδες – με τους Waitrose, Sainsbury’s, Aldi, M&S, ASDA και Lidl να αντικαθίστανται από αποκοπές από χαρτόνι κατά την απουσία τους.

Στη σύνοδο κορυφής, οι αγρότες προειδοποίησαν ότι η προμήθεια αυγών θα πληγεί σκληρά εάν δεν βοηθηθούν από τα σούπερ μάρκετ για να διατηρήσουν την εκτροφή κοτόπουλου προσιτή.

Τα καταστήματα έχουν αρχίσει να κατανέμουν τον αριθμό των αυγών που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες εν μέσω εκτεταμένων ελλείψεων

Ένας αγρότης είπε στο BBC εκείνη την εποχή: “για τους περισσότερους ανθρώπους τώρα, η απάντηση είναι ότι είναι φθηνότερο να μην βάζουμε κοτόπουλα στα υπόστεγα και να τα αφήνουμε να τρέχουν κενά.

“Τελικά θα δούμε ελλείψεις στα ράφια, επειδή οι λιανοπωλητές δεν θα προστατεύσουν την αλυσίδα εφοδιασμού τώρα.

“Σκέφτονται τόσο βραχυπρόθεσμα. Σκέφτονται τα σημερινά κέρδη, δεν διατηρούν την προσφορά να περνάει το φθινόπωρο και το χειμώνα.’

Οι αγρότες λένε τώρα ότι οι αγοραστές αισθάνονται τον αντίκτυπο της άρνησης των σούπερ μάρκετ να πληρώσουν περισσότερα για τα αυγά τους και υποστήριξαν ότι οι γίγαντες κατηγόρησαν λανθασμένα τη γρίπη των πτηνών για τις ελλείψεις.

Ο Robert Gooch από την BFREPA δήλωσε στο Farming Today: “είμαι εξοργισμένος γι’ αυτό γιατί προβλέψαμε τον Μάιο ακριβώς τι θα συνέβαινε και είναι επαίσχυντο το γεγονός ότι οι λιανοπωλητές αφήνουν όχι μόνο τους αγρότες και τους προμηθευτές τους κάτω από την εισαγωγή, αλλά και αφήνοντας τους πελάτες και τους καταναλωτές τους κάτω από την προσφορά αυγών που εισάγονται από το εξωτερικό.

“Οι περισσότεροι από τους λιανοπωλητές έχουν δεσμεύσεις να προσφέρουν Βρετανικό αυγό χωρίς κλουβί ή ελεύθερης βοσκής, το οποίο έχει εξασφαλιστεί από το καθεστώς αυγών ποιότητας Λιονταριών.

“Είμαι πολύ θυμωμένος που κρύβονται πίσω από τη γρίπη των πτηνών ως εξήγηση για τη μη υποστήριξη των αλυσίδων εφοδιασμού… βάζουν τις τιμές επάνω, το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν το έχουν μεταβιβάσει στους παραγωγούς.’

Οι αγρότες αυγών προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν ελλείψεις εάν δεν πληρώνονταν περισσότερο σε μια σύνοδο κορυφής τον Μάιο, όπου τα σούπερ μάρκετ αρνήθηκαν να εμφανιστούν και αντικαταστάθηκαν από αποκοπές από χαρτόνι

Instagram-ο διάσημος Ουαλός αγρότης αυγών Ioan Humphreys χτύπησε τους γίγαντες των σούπερ μάρκετ επειδή δεν υποστήριζε σωστά τον αγρότη αυγών.

Είπε σε ένα βίντεο: “τώρα αποφάσισαν να εισαγάγουν αυγά από την Ιταλία. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ιταλική γεωργία ή την ιταλική βιομηχανία αυγών, τίποτα απολύτως, αλλά έχουμε την υποδομή στο ” νωμένο Βασίλειο για να παράγουμε αυτά τα αυγά.

“Επειδή δεν πληρώνουμε μια δίκαιη τιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφήνουμε τα υπόστεγα κενά, οπότε τότε πρέπει να εισάγουμε Ιταλικά αυγά.

“Όλα τα σούπερ μάρκετ πρέπει να κάνουν είναι να πληρώσουν μια δίκαιη τιμή στους Βρετανούς αγρότες και οι Βρετανοί αγρότες θα παράγουν Βρετανικά αυγά, δεν είναι τόσο δύσκολο. ‘

Η Lidl και η ASDA έχουν περιορίσει τον αριθμό των αυγών που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες εν μέσω της κρίσης εφοδιασμού, ενώ η Sainsbury’s δήλωσε ότι εξαντλείται σε ορισμένα από τα καταστήματά της.

Η Υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σχεδόν 14 εκατομμύρια ωοτόκες όρνιθες στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι πεπεισμένη ότι “μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία εφοδιασμού”.

Τα σχόλια της Therese Coffey ήρθαν όταν ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Dan Jarvis (Barnsley Central) την ρώτησε στα Commons: “ορισμένα σούπερ μάρκετ διανέμουν τώρα αυγά και πριν από τα Χριστούγεννα, υπάρχει πραγματική ανησυχία για την προμήθεια γαλοπούλων.

“Η γρίπη των πτηνών σήμαινε ότι η Βρετανική Ένωση Παραγωγών ελεύθερης βοσκής (αυγών) δήλωσε ότι το ένα τρίτο των μελών έχει μειώσει την παραγωγή, έτσι, μπορεί ο Υπουργός Εξωτερικών να πει τι κάνει η κυβέρνηση για να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους πουλερικών σε μια πολύ δύσκολη στιγμή;’

Η κ. Coffey απάντησε: “ο υπουργός Τροφίμων, Γεωργίας και Αλιείας συναντά τη βιομηχανία σε τακτική βάση, σε εβδομαδιαία βάση είναι η κατανόησή μου.

“Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι λιανοπωλητές δεν έχουν επικοινωνήσει άμεσα με το τμήμα για να υποδείξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού… αν και έχω επίγνωση του τι συμβαίνει σε μεμονωμένα ράφια.

“Αλλά αναγνωρίζοντας ότι εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 14 εκατομμύρια ωοτόκες όρνιθες διαθέσιμες, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία εφοδιασμού βραχυπρόθεσμα.’

Ο Andrew Opie, διευθυντής της Food & Sustainability στο British Retail Consortium, δήλωσε: “ενώ η γρίπη των πτηνών έχει διαταράξει την προσφορά ορισμένων σειρών αυγών, οι λιανοπωλητές είναι ειδικοί στη διαχείριση των αλυσίδων εφοδιασμού και εργάζονται σκληρά για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στους πελάτες.

“Επιπλέον, οι λιανοπωλητές έχουν μακροχρόνιες, καθιερωμένες σχέσεις με τους προμηθευτές τους και γνωρίζουν πόσο σημαντική είναι η διατήρησή τους για τους πελάτες και τις επιχειρήσεις τους.

Τα σούπερ μάρκετ προμηθεύονται τη συντριπτική πλειοψηφία των τροφίμων τους από το Ηνωμένο Βασίλειο και γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν μια βιώσιμη τιμή στους αγρότες αυγών, αλλά περιορίζονται από το πόσο πρόσθετο κόστος μπορούν να περάσουν στους καταναλωτές κατά τη διάρκεια μιας κρίσης κόστους ζωής.’

Τα σούπερ μάρκετ Tesco, ASDA, Marks and Spencer’s, Morrison’s, Sainsbury’s, Lidl και Aldi επικοινωνήθηκαν για σχόλια.

Πηγή: Διαβάστε Το Πλήρες Άρθρο