ΠΌΤΕ ΝΑ ΠΛΈΝΕΤΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΆ ΣΑΣ ΜΕΤΆ ΤΟ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΌ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΎΓΕΤΕ ΤΟ ΞΕΘΏΡΙΑΣΜΑ

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να περιμένετε να πλύνετε τα μαλλιά σας αφού το βάψετε, αλλά αυτός είναι ένας μύθος.
Οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να πλύνετε τα μαλλιά σας το συντομότερο αργότερα εκείνη την ημέρα, αν χρειαστεί.
Το κλειδί για την πρόληψη της εξασθένισης των χρωμάτων δεν είναι η υπερβολική πλύση και η επιλογή των σωστών προϊόντων για τα μαλλιά.
Ο πειραματισμός με το χρώμα των μαλλιών σας μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ταρακουνήσετε το βλέμμα σας ή να περάσετε από μια ασφυκτική περίοδο στυλ. (Η προσγείωση στη συγκεκριμένη σκιά που θέλετε μπορεί επίσης να αποτελέσει πηγή άγχους, αλλά μόλις προσγειωθείτε σε μια απόφαση που είστε ευχαριστημένοι με αυτό είναι πολύ κοντά στο καλύτερο συναίσθημα.) Ενώ είναι πολύ φθηνότερο από το ξεφλούδισμα για μια νέα ντουλάπα, το χρωματισμό των μαλλιών σας εξακολουθεί να είναι μια επένδυση και θέλετε να βεβαιωθείτε ότι διαρκεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το νούμερο ένα τέχνασμα για να διασφαλιστεί ότι συμβαίνει αυτό: λαμβάνοντας υπόψη τη ρουτίνα μετά τη φροντίδα σας-όπως ποια προϊόντα ασφαλή για το χρώμα να αγοράσετε, πόσο συχνά πρέπει να πάτε για επαφές και τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πλύνετε τα μαλλιά σας για να αποφύγετε τυχόν ξεθώριασμα. Αυτό είναι σωστό, το πλύσιμο των μαλλιών σας συχνά πλαισιώνεται ως βασική αιτία εξασθένισης του χρώματος, αλλά αποδεικνύεται, το μυστικό για το πλύσιμο των μαλλιών σας μετά το χρώμα σας είναι λιγότερο για το πότε και περισσότερο για το πώς.

Για να εξηγήσουμε, Ζητήσαμε από έναν χρωματιστή όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πλύσιμο μετά τη βαφή.

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένω να πλύνω τα μαλλιά μου μετά τη βαφή;
“Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το χρώμα πρέπει να τεθεί στα μαλλιά σας για λίγες μέρες μετά το χρωματισμό — αυτό είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας μύθος”, λέει ο Sydney Palmer, ειδικός για τα μαλλιά στο Estetica Salon & Spa στο St.Paul, MN, λέει στο POPSUGAR. “Το χρώμα των μαλλιών δεν μπαίνει περισσότερο από ό, τι έχει ήδη αν περιμένετε να το πλύνετε.”

Ο Jade Kromer, ειδικός στο χρώμα των μαλλιών στο Juut Salon Spa στη Μινεάπολη, MN, συμφωνεί, προσθέτοντας ότι μπορείτε να πλύνετε τα μαλλιά σας μόλις χρειαστεί (αν και πιθανότατα δεν θα χρειαστεί εκείνη την ημέρα αν έρχεστε φρέσκο από το σαλόνι). “Το πλύσιμο των μαλλιών σας αμέσως μετά το χρώμα σας δεν είναι πραγματικά το πρόβλημα”, λέει. “Εστιάστε περισσότερο σε ποια προϊόντα χρησιμοποιείτε, παρά στο χρόνο μεταξύ των σαμπουάν.”

Γιατί Το Χρώμα Μου Ξεθωριάζει;
Όσον αφορά τη βαφή μαλλιών, είναι πολύ πιο σημαντικό να αποτρέψετε την έκπλυση της βαφής από το να την αφήσετε να “βγει” στα μαλλιά σας αρχικά. Κάθε σκέλος μαλλιών περιβάλλεται από την επιδερμίδα, η οποία παγιδεύει το χρώμα. Όταν πλένετε τα μαλλιά σας, ιδιαίτερα σε ζεστό νερό, κινδυνεύετε να ανοίξετε την επιδερμίδα και να αφήσετε το χρώμα να αιμορραγεί. Ο Πάλμερ συνέστησε το πλύσιμο των χρωματισμένων μαλλιών σε πιο δροσερό νερό: “αυτό κάνει την επιδερμίδα των μαλλιών σας να παραμένει κλειστή και διατηρεί το χρώμα των μαλλιών σας παγιδευμένο μέσα στα σκέλη των μαλλιών. Το ζεστό νερό κάνει την επιδερμίδα πιο πιθανό να ανοίξει και να αφήσει το χρώμα έξω, γι ‘ αυτό το χρώμα εξασθενεί τόσο γρήγορα.”

Πώς Μπορώ Να Διατηρήσω Το Χρώμα Των Μαλλιών Μου Ζωντανό;
Εάν ένα κρύο ντους δεν σας φαίνεται ελκυστικό, μπορείτε επίσης να πλένετε τα μαλλιά σας λιγότερο συχνά και να προσπαθείτε να αποφύγετε το νερό που είναι ζεστό στον ατμό. Εάν επιλέξετε αυτό που είναι γνωστό ως “χρώμα μόδας” για τα μαλλιά σας, όπως λαμπερό ροζ, πορτοκαλί ή μοβ, ο Kromer συνέστησε το πλύσιμο μόνο μία φορά την εβδομάδα και τη χρήση ξηρού σαμπουάν εν τω μεταξύ. Αυτά τα χρώματα συνήθως απαιτούν λεύκανση των μαλλιών, τα οποία μπορούν να κάνουν τα επιδερμίδες πιο πορώδη και επομένως πιο πιθανό να διαρρεύσουν χρώμα στο ντους.

Εάν έχετε μόνο στιγμιότυπα ή χαμηλά φώτα αντί για πλήρες χρώμα μαλλιών, μπορείτε να είστε λίγο πιο χαλαροί σχετικά με τη θερμοκρασία του νερού, λέει ο Palmer. Λιγότερη χρωστική ουσία στα μαλλιά σημαίνει ότι η θερμοκρασία του νερού έχει μικρότερη σημασία. Εκτός από το πόσο συχνά πλένετε τα μαλλιά σας και τη θερμοκρασία, αυτό που το πλένετε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πόσο διαρκεί το χρώμα σας.

“Ο τύπος του σαμπουάν, του κοντίσιονερ και των προϊόντων που χρησιμοποιείτε στο σπίτι είναι ο τελικός λόγος για τον οποίο το χρώμα σας πρόκειται να διαρκέσει ή να εξασθενίσει”, λέει ο Kromer. “Τα σαμπουάν φαρμακείων μπορεί να αισθάνονται σαν να παίρνουν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας πραγματικά καθαρά, αλλά μπορούν να έχουν χημικές ουσίες σε αυτά που συνδέονται με το ξεθώριασμα του επαγγελματικού χρώματος των μαλλιών. Εάν επενδύσετε στα προϊόντα σας, θα συνειδητοποιήσετε πόση περισσότερη ζωή θα πάρετε από το χρώμα σας.”Ορισμένες μάρκες φαρμακείων σαμπουάν και κοντίσιονερ μπορούν να περιέχουν συνθετικά συστατικά όπως θειικά άλατα, παραμπέν, σιλικόνη και άλλα συστατικά που απογυμνώνουν τα μαλλιά του χρώματος. Όταν επενδύετε σε υψηλής ποιότητας περιποίηση μαλλιών, επενδύετε στο χρώμα των μαλλιών σας και στη συνολική υγεία των μαλλιών. Ο Πάλμερ συνέστησε επίσης να προσέχετε για να ξεκαθαρίσετε τα σαμπουάν, τα οποία είναι “υπέροχα για να καθαρίσετε το τριχωτό της κεφαλής σας, αλλά πιο πιθανό να απογυμνώσετε τα μαλλιά του χρώματος.”

Πρέπει Να Πλύνω Τα Μαλλιά Μου Πριν Τα Βάψω;
“Ναι, αλλά δεν υπάρχει πραγματικά ανάγκη”, λέει ο Palmer. Ο χρωματιστής σας θα το έχει κάνει για εσάς. Εάν κατευθυνθείτε κατευθείαν από το σαλόνι στο γυμναστήριο και πρέπει να πλύνετε τα μαλλιά σας μετά, μην ανησυχείτε — απλώς χρησιμοποιήστε πιο δροσερό νερό και ποιοτικά προϊόντα για τον τύπο των μαλλιών σας. Ο Palmer συνέστησε το πλύσιμο όχι περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα, με πιο δροσερό νερό και τα σωστά προϊόντα. Μια άλλη συμβουλή για την αποφυγή της θαμπάδας είναι να χρησιμοποιείτε τακτικά μια μάσκα χρώματος μαλλιών όπως η τριπλή βραζιλιάνικη μάσκα θεραπείας επιδιόρθωσης μαλλιών Sol de Janeiro ($36) ή η μάσκα θεραπείας Color Lustre της Shu Uemura για Βαμμένα Μαλλιά ($69).